PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA

PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA

 

PIZZA PROSCIUTTO CRUDO E RUCOLA



Zapraszam do zrobienia pizzy z włoską szynką Crudo na klasycznym, cienkim cieście.

Składniki

składniki na ciasto

mąka typ "00" 300 g
woda letnia 180 ml
• sól 3/4 łyżki
świeże drożdże 20 g
• oliwa z oliwek 10 ml


składniki na sos pomidorowy

pomidory z puszki bez skóry 200 g
 średnia cebula 1 szt
ząbek czosnku
suszona bazylia 10 g
suszone oregano 10 g
• oliwa z oliwek 20 ml
• cukier 1 łyżeczka
• sól 2 szczypty

reszta składników

ser mozzarella Galbani 1 szt
ser mozzarella żółty tarty 100 g
szynka Prosciutto Crudo 70 g
pomidory truskawkowe 50 g
• ser Grana Padano 70 g





Sposób przygotowania

Ciasto

Przesiewamy mąkę przez sitko do miski. Kruszymy drożdże i dodajemy odrobinę wody. Mieszamy do momentu kiedy drożdże się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy do mąki sól, drożdże i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 7-8 minut. Na koniec wyrabiania dodajemy oliwę z oliwek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na dwie godziny.

Sos pomidorowy

Obieramy i szatkujemy cebulę oraz czosnek w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy 40-50 sekund Dodajemy pokrojone i pozbawione skórki pomidory wraz z sokiem. Redukujemy sos na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając około 15-20 minut. Sos powinien być gęsty. Po zredukowaniu przelewamy sos do garnka i miksujemy blenderem na gładką masę. Czekamy aż sos ostygnie. Dodajemy oregano, bazylię, sól i cukier. Całość mieszamy. Ilość cukru jest uzależniona od poziomu kwaskowatości pomidorów. Istotny jest balans pomiędzy kwaskowatością a słodkością. Kiedy sos przestanie być kwaśny nie dodajemy już cukru.

Wykonanie pizzy

Rozwałkowujemy ciasto aby uzyskać 30 cm średnicę pizzy. Końcówkę ciasta zwijamy i lepimy boki. Dodajemy sos pomidorowy na całą objętość. Sypiemy starty ser mozzarella i dodajemy porwaną na kawałki kulkę mozzarelli Galbani. Na koniec dodajemy połowę przygotowanej szynki Crudo i wstawiamy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 14 minut w 220ºC (termoobieg). Wyciągamy pizzę i kroimy wedle uznania. Dodajemy na pizzę pozostałą szynkę Crudo, rukolę, pomidory oraz płatki, świeżo startego sera Grana Padano. 

Jeżeli lubisz kuchnię włoską, zapraszam do zrobienia szybkiej, smacznej pasty z pesto alla calabrese. Kliknij, aby przejść do przepisu.


Włoska strona lata z Galbani