USZKA Z WOŁOWINĄ I BOROWIKAMI W ROSOLE
USZKA Z WOŁOWINĄ I BOROWIKAMI W ROSOLE
Składniki
Rosół
- szponder wołowy 400 g
- marchewki 3 szt.
- pietruszka 2 szt.
- seler 1/4 szt.
- natka pietruszki 1 pęczek
- mała cebula 1 szt.
- garść suszonych borowików
- czarny pieprz 2 szt.
- ziele angielskie 6 szt.
- liście laurowe 3 szt.
- sól 1 łyżeczka
Uszka
- mąka typ 500 100 g
- sól 2 szczypty
- 10 żółtek
Farsz
- sól 1 łyżeczka
- mięso z wołowiny
- suszone borowiki z bulionu
- sól i czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bulion wołowy
Szponder myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i na wolnym
ogniu gotujemy. Od czasu do czasu zbieramy powstałą szumowinę. Proces
powinien zająć około godziny. Marchewki, seler, pietruszkę, por i przypaloną palnikiem gazowym
cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele
angielskie, natkę pietruszki i garść grzybów i gotujemy. Cały proces
gotowania powinien zająć około 3-4 godzin. Wywar powinien się
zredukować o 30-35%. Na koniec doprawiamy bulion solą.
Uszka
Łączymy przesianą mąkę z solą i dodajemy żółtka. Wyrabiamy w robocie do całkowitego połączenia składników. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto w przystawce do makaronów najcieniej jak to możliwe i wykrawamy kółka o dowolnej średnicy i lepimy uszka. Wyciągamy mięso i grzyby z bulionu. Grzyby i mięso siekamy na małe kawałki. Smażymy na maśle przez 3-4 minuty. Doprawiamy mięso solą oraz pieprzem. Wykładamy farsz na środek ciasta na uszko i zwijamy w kształt uszka. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.
Wykończenie dania
Wykładamy ugotowane uszka na środek miski, dekorujemy liśćmi nasturcji i wylewamy 100 ml rosołu. Doprawiamy czarnym pieprzem.