USZKA Z WOŁOWINĄ I BOROWIKAMI W ROSOLE



USZKA Z WOŁOWINĄ I BOROWIKAMI W ROSOLE

Składniki

Rosół

  • szponder wołowy 400 g
  • marchewki 3 szt.
  • pietruszka 2 szt.
  • seler 1/4 szt.
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • mała cebula 1 szt.
  • garść suszonych borowików
  • czarny pieprz 2 szt.
  • ziele angielskie 6 szt.
  • liście laurowe 3 szt.
  • sól 1 łyżeczka

Uszka


  • mąka typ 500 100 g
  • sól 2 szczypty
  • 10 żółtek

Farsz
 
  • sól 1 łyżeczka
  • mięso z wołowiny
  • suszone borowiki z bulionu
  • sól i czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Bulion wołowy

Szponder myjemy i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i na wolnym ogniu gotujemy. Od czasu do czasu zbieramy powstałą szumowinę. Proces powinien zająć około godziny. Marchewki, seler, pietruszkę, por i przypaloną palnikiem gazowym cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, natkę pietruszki i garść grzybów i gotujemy. Cały proces gotowania powinien zająć około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 30-35%. Na koniec doprawiamy bulion solą.
Uszka

Łączymy przesianą mąkę z solą i dodajemy żółtka. Wyrabiamy w robocie do całkowitego połączenia składników. Owijamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wałkujemy ciasto w przystawce do makaronów najcieniej jak to możliwe i wykrawamy kółka o dowolnej średnicy i lepimy uszka. Wyciągamy mięso i grzyby z bulionu. Grzyby i mięso siekamy na małe kawałki. Smażymy na maśle przez 3-4 minuty. Doprawiamy mięso solą oraz pieprzem.
Wykładamy farsz na środek ciasta na uszko i zwijamy w kształt uszka. Gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.

Wykończenie dania 

Wykładamy ugotowane uszka na środek miski, dekorujemy liśćmi nasturcji i wylewamy 100 ml rosołu. Doprawiamy czarnym pieprzem.