SERNIK WANILIOWY ZE SKÓRKĄ Z POMARAŃCZOWĄ
SERNIK WANILIOWY ZE SKÓRKĄ Z POMARAŃCZOWĄ
Składniki
Kruche ciasto
- mąka pszenna krupczatka 110 g
- masło 100 g
- cukier puder 55 g
- 35 g kakao
- ekstrakt z wanilii
- zimna woda 2 łyżki
- 1 kg trzykrotnie zmielonego sera
- jajka 5 szt.
- cukier 200 g
- śmietanka 36% 200 ml
- skórka z pomarańczy z 2 szt.
- syrop cukrowy 1:1
Wykonanie
Łączymy wszystkie składniki z zimnym masłem i krótko wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. Wykładamy dno tortownicy (22 cm) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180ºC (termoobieg) przez 22 minuty.
Obieraczką do warzyw ścieramy skórkę z pomarańczy. Kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu w syropie cukrowym przez 35 minut. Odcedzamy i suszymy.
Miksujemy ser z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Na koniec miksujemy ze śmietanką i stopniowo dodajemy skórkę z pomarańczy. Na dół piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne z wrzątkiem. Pieczemy sernik na środkowej półce w 170ºC (góra-dół) przez 80 minut. Całość chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Po schłodzeniu wsadzamy do lodówki na całą noc.