SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI


SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI


Zapraszam do zrobienia prostego dania w stylu azjatyckim. Danie jest bezglutenowe, wegańskie i wegetariańskie.

Składniki

  • biały ryż parboiled 200 g
  • papryka 1 szt.
  • marchewka 1 szt.
  • cebula 1 szt.
  • ząbek czosnku 1 szt.
  • groszek zielony 80 g
  • sos sojowy ciemny bezglutenowy
  • pieprz czarny
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Paprykę, marchew, czosnek i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i zaczynamy smażenie od marchewki. Po 5 minutach dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy wszystko około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowany zgodnie z instrukcją ryż i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy całość sosem sojowym i pieprzem.