SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI
SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI
Zapraszam do zrobienia prostego dania w stylu azjatyckim. Danie jest bezglutenowe, wegańskie i wegetariańskie.
Składniki
- biały ryż parboiled 200 g
- papryka 1 szt.
- marchewka 1 szt.
- cebula 1 szt.
- ząbek czosnku 1 szt.
- groszek zielony 80 g
- sos sojowy ciemny bezglutenowy
- pieprz czarny
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Paprykę, marchew, czosnek i cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i zaczynamy smażenie od marchewki. Po 5 minutach dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy wszystko około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowany zgodnie z instrukcją ryż i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy całość sosem sojowym i pieprzem.