CRÈME BRÛLÉE
CRÈME BRÛLÉE
Zapraszam do zrobienia zapiekanej śmietanki, czyli tzw. Crème brûlée. Klasyczny francuski deser w najlepszym wydaniu. Można go podać z kwaśnymi lodami np. z brusznicy lub leśnej żurawiny.Składniki
- śmietanka 30% 400 ml
- cukier 70 g
- żółtka 6 szt.
- laska wanilii 1 szt.
- cukier do karmelizowania
Sposób przygotowania
Do rondelka wlewamy śmietanę i podgrzewamy do zagotowania. Wyciągamy ziarenka z laski wanilii i dodajemy do śmietanki, mieszamy i chłodzimy. Oddzielone żółtka od białka ucieramy z cukrem. Ponownie podgrzewamy śmietankę i stopniowo dolewamy do utartej masy. Podczas wlewania śmietanki cały czas mieszamy całą masę. Nie robimy tego zbyt mocno, ponieważ powstaną pęcherzyki powietrza. Przelewamy do foremek. Przekładamy do naczynia, które uzupełniamy wrzącą wodą do połowy foremek. Pieczemy przez 35 minut w 130ºC. Po tym czasie przekładamy do lodówki na minimum całą noc. Posypujemy z wierzchu cukrem i palnikiem gazowym karmelizujemy.