KLASYCZNA ZUPA OGÓRKOWA
KLASYCZNA ZUPA OGÓRKOWA
Polska klasyka w najlepszym wydaniu. Ogórkowa na bazie szybkiego bulionu warzywnego z dodatkiem kiszonych ogórków zawsze się sprawdzi.
Składniki
- bulion warzywny 1500 ml
- obrane ziemniaki 650 g
- ogórki kiszone 550 g
- zalewa z ogórków 250 ml
- olej rzepakowy 50 ml
- marchewki 2 szt.
- cebula 1 szt.
- seler 0,5 szt.
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- olej z kopru (opcjonalnie)
- śmietana 18% (opcjonalnie)
Sposób wykonania
Obrane ziemniaki i seler kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do warzyw. Dodajemy po 5 minutach poszatkowaną w kostkę cebulę i smażymy przez minutę. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starte na grubych oczkach ogórki wraz z zalewą i gotujemy przez 20 minut. Po wylaniu zupy na talerz możemy dodać śmietanę oraz odrobinę oleju z kopru.