KREM Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW Z PROSCIUTTO DI PARMA
KREM Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW Z PROSCIUTTO DI PARMA
Zapraszam do zrobienia prostego, szybkiego i niezwykle smacznego kremu z ziemniaka z dodatkiem włoskiej szynki.
Składniki
- bulion warzywny 800 ml.
- obrane ziemniaki 1 kg
- bazylia, tymianek wedle uznania
- olej rzepakowy 20 ml.
- sól do smaku
- prosciutto di parma 80 g
Sposób wykonania
Obrane ziemniaki obtaczamy w oleju z ziołami wedle uznania i solimy. Pieczemy do miękkości w piekarniku. Dodajemy do bulionu i miksujemy na gładką masę. Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę przez 3-4 minuty na stronę.
Wykończenie dania
Wylewamy 3 łyżki kremu i wykładamy na środek pokrojoną w małe plastry szynkę. Opcjonalnie doprawiamy czarnym pieprzem.