USZKA Z BOROWIKAMI OTULONE PARMEZANOWĄ PIANĄ



USZKA Z BOROWIKAMI OTULONE PARMEZANOWĄ PIANĄ 

 

 HOMEMADE TORTELLINI FILLED PORCINI MUSHROOMS WITH PARMESAN FOAM


*this page contains english translation please follow further


Patrząc na swoje ubiegłoroczne, zamrożone borowiki, postanowiłem zrobić zupełnie nowe danie. Borowiki zmiksowane na idealnie gładką pastę zawinięte w cienkie ciasto z dodatkiem parmezanowej piany. Cóż mogę więcej napisać, tego dania nie da się zapomnieć.


Składniki

Farsz

  • mrożone borowiki 140 g
  • szalotka 40 g
  • masło 50 g
  • sól i czarny pieprz do smaku

Parmezanowa piana

  • mleko 3,2% 200 ml
  • parmezan 50 g

Ciasto na pierogi

  • mąka typ 500 3 szklanki
  • rozpuszczone masło 1 łyżka
  • ciepła woda 300 ml
  • sól 1 łyżeczka




Sposób przygotowania

Farsz

Mrożone borowiki gotujemy w wodzie 10 minut. Odcedzamy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Szalotkę oraz grzyby kroimy w drobną kostkę. Smażymy szalotkę przez 2 minuty na odrobinie masła. Dodajemy borowiki i na wolnym ogniu smażymy przez 10 minut. Doprawiamy pod koniec solą i czarnym pieprzem. Miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. 

Ciasto na uszka

Łączymy przesianą mąkę z masłem, solą. Powoli dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto w misce przykrytą lnianą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto najcieniej jak to możliwe i wykrawamy kółka o dowolnej średnicy. Wykładamy farsz na środek kółka i zwijamy wedle uznania.

Parmezanowa piana

Mleko doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser. Odstawiamy na 20 minut. Mleko przecedzamy przez drobne sitko i ponownie podgrzewamy. Spieniamy ręcznym blenderem na puszystą pianę.


Wykończenie dania

Uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 2 minuty. Wykładamy na środek miseczki. Polewamy odrobiną masła i otaczamy paremezanową pianą. 




English translation

Ingredients
 
Stuffing

  • frozen porcini mushrooms 140 g
  • shallot 40 g
  • butter 50 g
  • salt and pepper for the taste

Parmesan foam

  • milk 3,2% 200 ml
  • parmesan 50 g
For the dough

  • flour type 500 3 glasses
  • melted butter 1 spoon
  • warm water 300 ml
  • salt 1 łyżeczka
How to make it

Stuffing

Boil all mushrooms in hot water for 10 minuts. Drain and dry using paper towel. Shallots and mushrooms chop in fine form. Melt the butter on the pan and fry shallots for 2 minuts. Add mushrooms and on the low heat pan fry for 10 minuts. Add just a little bit of salt and pepper for the taste. Mix all using hand blender for a smooth paste.

Dough

Mix flour with melted butter and salt. Slowly add a water and mix all for 10 minuts. Let the dough rest for 30 minuts. Roll the cake as thin as possible. Cut little circles and fill our stuffing

Parmesan foam

Heat the milk. Add grated parmesan and leave for 30 minuts to cool down.  Strain and heat againg. Create a foam using hand blender. If you want more stable foam add soya lecithin.

Finishing 

Boil tortellini in little salted water for 2 minuts. Add 4 tortellinis on the center of the bowl and cover melted butter and parmesan foam.