MAKARON PAPPARDELLE Z KREMOWYM SOSEM BOROWIKOWYM
MAKARON PAPPARDELLE Z KREMOWYM SOSEM BOROWIKOWYM
PAPPARDELLE PASTA WITH CREAMY CEP MUSHROOMS SAUCE
Dzisiaj proponuję szybki i bardzo smaczny przepis na makaron z borowikami. Kremowy sos z natką pietruszki i grzybami idealnie komponuje się z każdym rodzajem jajecznego makaronu. Osobiście polecam pappardelle. Danie robi wrażenie i przede wszystkim wybornie smakuje.
Składniki (porcja na 2 osoby)
- makaron pappardelle 250 g
- śmietanka BIO* 30 % 200 ml
- świeże borowiki 3-4 szt.
- masło 50 g
- natka pietruszki 1 pęczek
- cebula 1 szt.
- sól 1 szczypta
- oliwa z oliwek 30 ml
- czarny pieprz (opcjonalnie)
* śmietanka BIO nie powinna zawierać karagenu i innych zupełnie niepotrzebnych składników oprócz czystej śmietany.
Sposób przygotowania
Czyścimy borowiki pędzelkiem z ewentualnego runa leśnego. Nie płuczemy w wodzie. Unikamy płukania grzybów w celu zachowania całkowitego smaku grzybów. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w kostkę grzyby oraz cebulę. Smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor przez około 4 minut. Dodajemy masło, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy solą i dodajemy śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu. Po 2 minutach dodajmy poszatkowaną natkę, mieszamy i redukujemy sos do gęstej emulsji. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do sosu grzybowego. Całość mieszamy i doprawiamy opcjonalnie pieprzem.