GOŁĄBKI Z MIĘSEM WIEPRZOWYM W SOSIE POMIDOROWYM
GOŁĄBKI Z MIĘSEM WIEPRZOWYM W SOSIE POMIDOROWYM
Zapraszam do zrobienia klasycznego, polskiego dania, jakim są gołąbki faszerowane mięsem wieprzowym z dodatkiem sosu pomidorowego. Polska klasyka, która zawsze dobrze smakuje. Polecam użyć zielonego pieprzu zamiast czarnego, jest bardziej delikatny i nie tłumi reszty smaków.
Składniki na gołąbki
Sposób wykonania
Gołąbki
Z kapusty wycinamy rdzeń. Oddzielamy liście i parzymy je przez około 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Kiedy lekko zmiękną, wrzucamy do wody z lodem na minutę. Ścinamy maksymalnie rdzeń środkowy liścia, jednocześnie uważając, aby go nie przerwać. Kroimy drobno cebulę i smażymy na odrobinie oleju przez 2 minuty. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na al dente. Mielone mięso łączymy z chłodnym ryżem, cebulą i jajkiem. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Faszerujemy liście kapusty mięsem proporcjonalnie do wielkości liścia. Układamy na spód garnka parę liści kapusty. Układamy bardzo ciasno gołąbki i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy przez 15-20 minut.
Sos pomidorowy
Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek przez 30 sekund. Dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu. Przestajemy gotować, kiedy sos zrobi się gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy sos zrobi się chłodny, dodajemy oregano i mieszamy.
Propozycja podania
Wylewamy 3-4 łyżki sosu do głębokiego naczynia i wykładamy na samym środku gołąbka.
Składniki na gołąbki
- mięso wieprzowe 1200 g
- biały ryż 150 g
- cebula biała 2 szt.
- kapusta włoska 18 liści
- sól 2 szczypty
- pieprz zielony 2 szczypty
- jajko 1 szt.
- bulion warzywny 2 l
- olej 10 ml.
- pomidory w puszcze 800 g
- ząbek czosnku 1 szt.
- sól 2 szczypty
- pieprz zielony 2 szczypty
- cukier 2 łyżeczki
- suszone oregano 2 łyżeczki
Sposób wykonania
Gołąbki
Z kapusty wycinamy rdzeń. Oddzielamy liście i parzymy je przez około 2 minuty w lekko osolonej wodzie. Kiedy lekko zmiękną, wrzucamy do wody z lodem na minutę. Ścinamy maksymalnie rdzeń środkowy liścia, jednocześnie uważając, aby go nie przerwać. Kroimy drobno cebulę i smażymy na odrobinie oleju przez 2 minuty. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na al dente. Mielone mięso łączymy z chłodnym ryżem, cebulą i jajkiem. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Faszerujemy liście kapusty mięsem proporcjonalnie do wielkości liścia. Układamy na spód garnka parę liści kapusty. Układamy bardzo ciasno gołąbki i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy przez 15-20 minut.
Sos pomidorowy
Przeciskamy ząbek czosnku przez praskę i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek przez 30 sekund. Dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu. Przestajemy gotować, kiedy sos zrobi się gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy sos zrobi się chłodny, dodajemy oregano i mieszamy.
Propozycja podania
Wylewamy 3-4 łyżki sosu do głębokiego naczynia i wykładamy na samym środku gołąbka.