CZERWONA PAPRYKA MARYNOWANA W OCCIE
CZERWONA PAPRYKA MARYNOWANA W OCCIE
vel
PAPRYKA KONSERWOWA
Zapraszam do zrobienia pysznej, klasycznej papryki marynowanej w słodkiej zalewie. Konserwy powinny przeleżeć przez minimum 5 dni. Marynowane papryki idealnie pasują do większości klasycznych dań z mięsem.
Składniki
- papryka czerwona 1 kg
- cebula 2 szt.
- czosnek 1 szt.
- marchewka 1 szt.
- goździki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- gorczyca
- woda 5 szklanek
- ocet 10% 1 szklanka
- cukier 1 szklanka
- sól 3 łyżki
Sposób wykonania
Umyte i wysuszone papryki pozbawiamy gniazd nasiennych z pestkami. Papryki kroimy wedle uznania. Ja kroiłem w ćwiartki. Układamy w wyparzonych, suchych słoikach. Obraną marchew oraz cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do papryki oraz pozostałe składniki wedle uznania. Podgrzewamy wodę, dodajemy ocet z cukrem i solą. Całość mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Doprowadzamy do wrzątku i zalewamy papryki. Opcjonalnie pasteryzujemy przez 10 minut.
Zapraszam również do podobnego przepisu na gruszki z pigwowcem japońskim. Kliknij, aby przejść do przepisu.