CZERWONA PAPRYKA MARYNOWANA W OCCIE


CZERWONA PAPRYKA MARYNOWANA W OCCIE 


vel


PAPRYKA KONSERWOWA


Zapraszam do zrobienia pysznej, klasycznej papryki marynowanej w słodkiej zalewie. Konserwy powinny przeleżeć przez minimum 5 dni. Marynowane papryki idealnie pasują do większości klasycznych dań z mięsem.

Składniki
  • papryka czerwona 1 kg
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 1 szt.
  • marchewka 1 szt.
  • goździki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe 
  • gorczyca
zalewa
  • woda 5 szklanek
  • ocet 10% 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • sól 3 łyżki 


Sposób wykonania

Umyte i wysuszone papryki pozbawiamy gniazd nasiennych z pestkami. Papryki kroimy wedle uznania. Ja kroiłem w ćwiartki. Układamy w wyparzonych, suchych słoikach. Obraną marchew oraz cebulę kroimy w plastry. Dodajemy do papryki oraz pozostałe składniki wedle uznania. Podgrzewamy wodę, dodajemy ocet z cukrem i solą. Całość mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Doprowadzamy do wrzątku i zalewamy papryki. Opcjonalnie pasteryzujemy przez 10 minut.


Zapraszam również do podobnego przepisu na gruszki z pigwowcem japońskim. Kliknij, aby przejść do przepisu.