ŁOSOŚ JURAJSKI SOUS VIDE Z PURÉE ZIEMNIACZNYM I OLEJEM Z KOPRU
ŁOSOŚ JURAJSKI SOUS VIDE Z PURÉE ZIEMNIACZNYM I OLEJEM Z KOPRU
Zapraszam do zrobienia soczystego, delikatnego łososia jurajskiego z polskiej ekologicznej hodowli. Idealnym dodatkiem do ryby będzie kremowe purée ziemniaczane z dodatkiem kopru w formie oleju. Bardzo smaczne i proste danie w minimalistycznej formie mam nadzieję, że zrobi na Was wrażenie.
Składniki
składniki na rybę
• łosoś jurajski z polskiej hodowli 350 g
• sól 2 szczypy
składniki na purée ziemniaczane
• ziemniaki 300 g
• śmietana 30% 100 ml
• masło 50 g
• sól 2 szczypty
składniki na olej z kopru
• koper 750 g
• olej rzepakowy 500 ml
Sposób przygotowania
Rybę doprawiamy solą i pakujemy próżniowo. Gotujemy w temperature 54ºC przy użyciu cyrkulatora sous vide przez 40 minut. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem. Podgrzewamy olej do temperatury 65ºC i dodajemy mocno poszatkowany koper. Miksujemy całość przez 5 minut na najwyższych obrotach i dekantujemy do despensera.
Wykończenie dania
Rybę wyciągamy z worka, suszymy, przypalamy przez chwilę palnikiem gazowym i posypujemy
kilkoma płatkami soli w płatkach. Wykładamy obok purée oraz wylewamy olej do okoła dania.