CHLEB PSZENNO-RAZOWY NA ŚWIEŻYCH DROŻDŻACH
CHLEB PSZENNO-RAZOWY NA ŚWIEŻYCH DROŻDŻACH
Zapraszam do zrobienia pysznego chleba na świeżych drożdżach. Proces tworzenia jest bardzo długi, ale smak z pewnością to wynagrodzi.
Składniki
• mąka pszenna typ 550 2 szklanki
• mąka razowa typ 2000 2 szklanki
• sól 1 łyżka
• cukier 2 łyżki
• drożdże świeże 25 g
• woda ciepła 2 szklanki
Sposób przygotowania
Przesiewamy obie mąki do miski. Mieszamy drożdże w ciepłej wodzie do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do mąki sól, cukier i mieszamy. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 10 - 12 godzin.
Po tym czasie przekładamy nasze ciasto do foremki posmarowanej masłem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 220ºC i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy następne 35 minut. Chleb wykładamy na kratkę w celu ostudzenia.
Chleb kroimy jak całkowicie ochłonie.
Składniki
• mąka pszenna typ 550 2 szklanki
• mąka razowa typ 2000 2 szklanki
• sól 1 łyżka
• cukier 2 łyżki
• drożdże świeże 25 g
• woda ciepła 2 szklanki
Sposób przygotowania
Przesiewamy obie mąki do miski. Mieszamy drożdże w ciepłej wodzie do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do mąki sól, cukier i mieszamy. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Po wyrobieniu ciasta przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 10 - 12 godzin.
Po tym czasie przekładamy nasze ciasto do foremki posmarowanej masłem. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nastawiamy piekarnik na 220ºC i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy następne 35 minut. Chleb wykładamy na kratkę w celu ostudzenia.
Chleb kroimy jak całkowicie ochłonie.