SERNIK WANILIOWY ZE SKÓRKĄ Z POMARAŃCZOWĄ


SERNIK WANILIOWY ZE SKÓRKĄ Z POMARAŃCZOWĄ

Składniki

Kruche ciasto
  • mąka pszenna krupczatka 110 g
  • masło 100 g
  • cukier puder 55 g
  • 35 g kakao
  • ekstrakt z wanilii 
  • zimna woda 2 łyżki
Masa serowa
  • 1 kg trzykrotnie zmielonego sera
  • jajka 5 szt.
  • cukier 200 g
  • śmietanka 36% 200 ml
Skórka z pomarańczy
  • skórka z pomarańczy z 2 szt.
  • syrop cukrowy 1:1 

Wykonanie

 Łączymy wszystkie składniki z zimnym masłem i krótko wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. Wykładamy dno tortownicy (22 cm) i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180ºC (termoobieg) przez 22 minuty.

Obieraczką do warzyw ścieramy skórkę z pomarańczy. Kroimy w kostkę i smażymy na wolnym ogniu w syropie cukrowym przez 35 minut. Odcedzamy i suszymy. 

Miksujemy ser z cukrem i stopniowo dodajemy po jednym jajku. Na koniec miksujemy ze śmietanką i stopniowo dodajemy skórkę z pomarańczy. Na dół piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne z wrzątkiem. Pieczemy sernik na środkowej półce w 170ºC (góra-dół) przez 80 minut. Całość chłodzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Po schłodzeniu wsadzamy do lodówki na całą noc.