KLASYCZNA ZUPA OGÓRKOWA


KLASYCZNA ZUPA OGÓRKOWA


Polska klasyka w najlepszym wydaniu. Ogórkowa na bazie szybkiego bulionu warzywnego z dodatkiem kiszonych ogórków zawsze się sprawdzi. 

Składniki
  • bulion warzywny 1500 ml
  • obrane ziemniaki 650 g
  • ogórki kiszone 550 g 
  • zalewa z ogórków 250 ml
  • olej rzepakowy 50 ml
  • marchewki 2 szt.
  • cebula 1 szt.
  • seler 0,5 szt.
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • olej z kopru (opcjonalnie)
  • śmietana 18% (opcjonalnie)
Sposób wykonania

Obrane ziemniaki i seler kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do warzyw. Dodajemy po 5 minutach poszatkowaną w kostkę cebulę i smażymy przez minutę. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starte na grubych oczkach ogórki wraz z zalewą i gotujemy przez 20 minut. Po wylaniu zupy na talerz możemy dodać śmietanę oraz odrobinę oleju z kopru.