BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE Z OLIWĄ CHRZANOWĄ

przepis na barszcz na zakwasie

 

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE Z OLIWĄ CHRZANOWĄ




Składniki na zakwas
  • buraki czerwone 1 kg
  • woda letnia 2 l
  • sól morska 2 łyżki
  • liście laurowe 6 szt.
  • ziele angielskie całe 10 szt.
  • czosnek ząbki 3 szt.
  • chrzan 5 cm
  • czarny pieprz cały 7 szt.
Składniki na oliwę chrzanową
  •  chrzan 50 g 
  • oliwa z oliwek 100 ml 
  • sól 1 łyżeczka



Sposób wykonania

Obrane buraki kroimy na mandolinie lub nożem na cienkie plastry. Układamy w glinianym naczyniu. Dodajemy pokrojone w kawałki ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, obrany chrzan oraz ziarna pieprzu. Do przegotowanej i ostudzonej wody dodajemy dwie łyżki soli i mieszamy. Zalewamy buraki wodą i odstawiamy na 6-7 dni w ciepłe miejsce. Zakrywamy górę garnka lnianą ściereczką.

Oliwę z oliwek łączymy z przetartym chrzanem. Dodajemy sól i odstawiamy na minimum 2 dni. Po tym czasie odcedzamy całość.

Wykończenie dania

Barszcz przecedzamy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy odrobiną oliwy chrzanowej oraz ewentualnie czarnym pieprzem. Podajemy z uszkami z kapustą i grzybami.