KREM Z PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ Z GRZANKAMI

KREM ZDYNI PIŻMOWEJ

KREM Z PIECZONEJ DYNI PIŻMOWEJ Z GRZANKAMI


Składniki

dynia piżmowa 1 szt
bulion warzywny 750 ml
• czarny pieprz 2 szczypty
sól 2 szczypty
oliwa z oliwek 30 ml
• chleb żytni na zakwasie 5 kromek
masło 50 g
liście nasturcji
• olej z pestek dyni 20 ml

Sposób przygotowania
Obraną dynię kroimy w małą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku 150ºC (termoobieg) aż dynia zrobi się miękka. Dynię miksujemy blenderem razem z bulionem warzywnym na gładki krem. Przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się niezmiksowanych elementów. Z kromek chleba wycinamy skórę i kroimy w kostkę. Smażymy na maśle aż grzanki zrobią się chrupiące.

Wykończenie dania

Wylewamy krem, skrapiamy olejem z pestek dyni, wykładamy grzanki i dekorujemy listkami nasturcji.