PIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ

Ruskie pierogi

PIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ



Składniki

Farsz do pierogów

twaróg półtłusty 500 g
ziemniaki 500 g
• mała cebula 1 szt
sól 1 łyżka
czarny pieprz 2 szczypty

ciasto na pierogi

mąka typ 500 3 szklanki
rozpuszczone masło 1 łyżka
ciepła woda 300 ml
• sól 1 łyżeczka

dodatek

• cebula 2 szt
• olej 30 ml

Sposób przygotowania

Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy razem z twarogiem na gładką masę. Dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy czarnym pieprzem oraz odrobiną soli. 

Ciasto na pierogi

Łączymy przesianą mąkę z masłem, solą. Powoli dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto w misce przykrytą lnianą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto najcieniej jak to możliwe i wykrawamy kółka o dowolnej średnicy. Wykładamy farsz na środek kółka i zwijamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty. 

Całość polewamy smażoną na złoty kolor cebulą.