PIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ
PIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ
Składniki
Farsz do pierogów
• ziemniaki 500 g
• mała cebula 1 szt
• sól 1 łyżka
• czarny pieprz 2 szczypty
ciasto na pierogi
• mąka typ 500 3 szklanki
• rozpuszczone masło 1 łyżka
• ciepła woda 300 ml
• sól 1 łyżeczka
dodatek
• cebula 2 szt
• olej 30 ml
Sposób przygotowania
Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy razem z twarogiem na gładką masę. Dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy czarnym pieprzem oraz odrobiną soli.
Ciasto na pierogi
Łączymy przesianą mąkę z masłem, solą. Powoli dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto w misce przykrytą lnianą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto najcieniej jak to możliwe i wykrawamy kółka o dowolnej średnicy. Wykładamy farsz na środek kółka i zwijamy. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
Całość polewamy smażoną na złoty kolor cebulą.