JELEŃ / DYNIA PIŻMOWA / ŻURAWINA
JELEŃ / DYNIA PIŻMOWA / ŻURAWINA
Składniki
Jeleń
Jeleń
- udziec z jelenia 800 g
- czerwone wino wytrawne 300 ml
- bulion warzywny 400 ml
- suszone leśne grzyby 2 garście
- liście laurowe 5 szt.
- ziele angielskie 8 szt.
- czarny pieprz 2 szt.
- ziarna jałowca 10 szt.
- oliwa z oliwek 100 ml
- rozmaryn 2 gałązki
- tymianek 2 gałązki
- ocet balsamiczny 1 łyżka
- sól 2 szczypty
Purée ziemniaczane
- ziemniaki 300 g
- śmietana 30% 100 ml
- masło 50 g
- sól 2 szczypty
Sos żurawinowy
- żurawina leśna 200 g
- masło 50 g
- cukier 1 łyżeczka
- woda 20 ml
Pozostałe składniki
- dynia piżmowa
- liście nasturcji
- oliwa z oliwek 20 ml
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania
Jeleń
Dwa dni przed pieczeniem marynujemy mięso. Bulion warzywny mieszamy z ziołami oraz octem balsamicznym. Gotujemy przez 10 minut i studzimy. Dodajemy wino z oliwą z oliwek. Przelewamy do naczynia i wkładamy oczyszczone, wysuszone mięso. Odstawiamy do lodówki na 2 dni. Jelenia wyciągamy z marynaty. Suszymy i doprawiamy z każdej strony solą. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Wylewamy połowę marynaty do naczynia i pieczemy pod przykryciem przez 100 minut. Co 20 minut odwracamy na drugą stronę mięso.
Purée ziemniaczane
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem.
Sos żurawinowy
Dodajemy do rondelka żurawinę. Dolewamy odrobinie wody i na wolnym ogniu podgrzewamy. Po około 5 minutach dodajemy cukier, masło i mieszamy.
Pozostałe składniki
Wycinamy walce z dyni piżmowej. Obtaczamy w oliwie z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 180ºC i pieczemy na zloty kolor.
Wykończenie dania
Wycięty kawałek mięsa kładziemy na środku. Obok wykładamy łyżkę purée oraz sosu żurawinowego. W różnych miejscach wykładamy walce z dyni i dekorujemy nasturcją.
Sos żurawinowy
Dodajemy do rondelka żurawinę. Dolewamy odrobinie wody i na wolnym ogniu podgrzewamy. Po około 5 minutach dodajemy cukier, masło i mieszamy.
Pozostałe składniki
Wycinamy walce z dyni piżmowej. Obtaczamy w oliwie z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 180ºC i pieczemy na zloty kolor.
Wykończenie dania
Wycięty kawałek mięsa kładziemy na środku. Obok wykładamy łyżkę purée oraz sosu żurawinowego. W różnych miejscach wykładamy walce z dyni i dekorujemy nasturcją.