JELEŃ / DYNIA PIŻMOWA / ŻURAWINA


JELEŃ / DYNIA PIŻMOWA / ŻURAWINA 


Składniki

Jeleń
  • udziec z jelenia 800 g
  • czerwone wino wytrawne 300 ml
  • bulion warzywny 400 ml
  • suszone leśne grzyby 2 garście
  • liście laurowe 5 szt.
  • ziele angielskie 8 szt.
  • czarny pieprz 2 szt.
  • ziarna jałowca 10 szt.
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • rozmaryn 2 gałązki
  • tymianek 2 gałązki
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • sól 2 szczypty

Purée ziemniaczane
  • ziemniaki 300 g
  • śmietana 30% 100 ml
  • masło 50 g
  • sól 2 szczypty

Sos żurawinowy
  • żurawina leśna 200 g
  • masło 50 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • woda 20 ml

Pozostałe składniki
  • dynia piżmowa
  • liście nasturcji
  • oliwa z oliwek 20 ml
  • sól i pieprz do smaku

  Sposób wykonania

Jeleń 

Dwa dni przed pieczeniem marynujemy mięso. Bulion warzywny mieszamy z ziołami oraz octem balsamicznym. Gotujemy przez 10 minut i studzimy. Dodajemy wino z oliwą z oliwek. Przelewamy do naczynia i wkładamy oczyszczone, wysuszone mięso. Odstawiamy do lodówki na 2 dni. Jelenia wyciągamy z marynaty. Suszymy i doprawiamy z każdej strony solą. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Wylewamy połowę marynaty do naczynia i pieczemy pod przykryciem przez 100 minut. Co 20 minut odwracamy na drugą stronę mięso.

Purée ziemniaczane

W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki do miękkości. Odcedzamy i ubijamy na puszystą masę razem z ciepłą śmietaną i masłem.

Sos żurawinowy

Dodajemy do rondelka żurawinę. Dolewamy odrobinie wody i na wolnym ogniu podgrzewamy. Po około 5 minutach dodajemy cukier, masło i mieszamy. 

Pozostałe składniki

Wycinamy walce z dyni piżmowej. Obtaczamy w oliwie z oliwek oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na 180ºC i pieczemy na zloty kolor. 

Wykończenie dania

Wycięty kawałek mięsa kładziemy na środku. Obok wykładamy łyżkę purée oraz sosu żurawinowego. W różnych miejscach wykładamy walce z dyni i dekorujemy nasturcją.