QUESADILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ
Składniki
Farsz do quesadilla
•
czerwona papryka 2 szt
•
fasola czerwona 100 g
• piersi z kurczaka 2 szt
• papryka mielona słodka 1 łyżka
• ser gouda 400 g
• sól 10 g
• olej słonecznikowy 50 g
Tortilla
• mąka pszenna 300 g
• woda wrząca 150 ml
• olej słonecznikowy 50 g
• sól 2 szczypty
Sposób przygotowania
Umyte i wysuszone piersi kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, papryką i zalewamy olejem. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Wykładamy kurczaka z lodówki i smażymy przez 7-8 minut aż kurczak będzie całkowicie usmażony. Kroimy papryki pozbawione gniazd nasiennych w kostkę. Do przesianej mąki w misce dodajemy sól oraz olej. Całość mieszamy. Dodajemy wrzącą wodę i wyrabiamy przez 10 minut aż ciasto będzie zwarte. Odstawiamy na 30 minut przykryte lnianą ściereczką. Dzielimy ciasto na 2 części i wałkujemy na cienkie placki. Smażymy przez 2 minut na stronę na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Kładziemy pierwszą tortillę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ścieramy na grubych oczkach ser. Wykładamy nim całą tortillę. Kładziemy w różnych odległościach kurczaka, paprykę oraz odcedzoną, wysuszoną fasolę. Ścieramy ponownie ser i zakrywamy drugą tortillą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Podajemy z wędzonym sosem BBQ.