ARGENTYŃSKIE KREWETKI Z SALSĄ PAPRYKOWĄ
Składniki
•
czerwona papryka 1 szt
•
krewetki argentyńskie 270 g
• mała cebula 1 szt
• pęczek pietruszki 1/2
• papryka mielona słodka 1 łyżka
• sos ostrygowy 1 łyżka
• sok z cytryny 0,5 szt
• białe wytrawne wino 100 ml
• ząbek czosnku 2 szt
• masło 50 g
• oliwa z oliwek 50 ml
• sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy łyżkę masła z łyżeczką mielonej papryki. Dodajemy poszatkowaną w kostkę cebulę z czosnkiem i smażymy przez 40 sekund. Dodajemy oliwę z oliwek i poszatkowaną w drobną kostkę paprykę. Smażymy przez minutę. Dodajemy wino, sos ostrygowy oraz sok z cytryny. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 minut. Oczyszczone i opłukane krewetki dodajemy do salsy, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość przez chwilę mieszamy. Podajemy z kromką dobrego chleba na zakwasie.