ARGENTYŃSKIE KREWETKI Z SALSĄ PAPRYKOWĄ

ARGENTYŃSKIE KREWETKI

ARGENTYŃSKIE KREWETKI Z SALSĄ PAPRYKOWĄ

Składniki

czerwona papryka 1 szt
krewetki argentyńskie 270 g
mała cebula 1 szt
pęczek pietruszki 1/2
papryka mielona słodka 1 łyżka
sos ostrygowy 1 łyżka
sok z cytryny 0,5 szt
białe wytrawne wino 100 ml
ząbek czosnku 2 szt
masło 50 g
oliwa z oliwek 50 ml
sól, pieprz czarny


Sposób przygotowania

Rozgrzewamy łyżkę masła z łyżeczką mielonej papryki. Dodajemy poszatkowaną w kostkę cebulę z czosnkiem i smażymy przez 40 sekund. Dodajemy oliwę z oliwek i poszatkowaną w drobną kostkę paprykę. Smażymy przez minutę. Dodajemy wino, sos ostrygowy oraz sok z cytryny. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 minut. Oczyszczone i opłukane krewetki dodajemy do salsy, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość przez chwilę mieszamy. Podajemy z kromką dobrego chleba na zakwasie.