KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU
Składniki
Kurczak
• piersi z kurczaka 2 szt
• olej rzepakowy 50 ml
• sól 10 g
• słodka papryka 10 g
• sok z limonki (opcjonalnie)
Warzywa
• papryka czerwona 1 szt
• papryka żółta 1 szt
• czerwona fasola 200 g
• zielona fasola szparagowa 450 g
• biała cebula 2 szt
• kukurydza 50 g
• biały ryż 100 g
• pomidory 3 szt
Sos
• przecier pomidorowy 500 g
• ząbek czosnku 1 szt.
• ocet ryżowy 2 łyżki
• sól do smaku
• cukier trzcinowy
• sok z cytryny / limonki
• oliwa z oliwek 3 łyżki
Sposób przygotowania
Kurczak
Umyte i wysuszone piersi z kurczaka kroimy w kawałki na 1-2 cm. Dodajemy sól, paprykę, sok z limonki oraz olej. Całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Warzywa
Kroimy w kostkę bez gniazd nasiennych papryki oraz cebulę. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy i suszymy. Ryż oraz fasolę szparagową gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją.
Wykończenie dania
Dodajemy na odrobinę oleju paprykę z cebulą i dusimy przez 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy kurczaka i ponownie dusimy przez 3 minuty. Dodajemy ryż, fasolę, kukurydzę, sos i dusimy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy czarnym pieprzem. Całość mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą.
Zapraszam również do przepisu na pyszne meksykańskie. Quesadilla z kurczakiem. Kliknij, aby przejść do przepisu.