KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU

KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU




Składniki

Kurczak

piersi z kurczaka 2 szt
olej rzepakowy  50 ml 
sól 10 g
 słodka papryka 10 g
sok z limonki (opcjonalnie)

Warzywa

 papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
czerwona fasola 200 g
zielona fasola szparagowa 450 g
biała cebula 2 szt
 kukurydza 50 g
biały ryż 100 g
pomidory 3 szt

Sos

przecier pomidorowy 500 g
ząbek czosnku 1 szt.
ocet ryżowy 2 łyżki
sól do smaku
• cukier trzcinowy
sok z cytryny / limonki
oliwa z oliwek 3 łyżki


Sposób przygotowania

Kurczak

Umyte i wysuszone piersi z kurczaka kroimy w kawałki na 1-2 cm. Dodajemy sól, paprykę, sok z limonki oraz olej. Całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie smażymy na złoty kolor z każdej strony. 

Warzywa

Kroimy w kostkę bez gniazd nasiennych papryki oraz cebulę. Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odcedzamy z zalewy i suszymy. Ryż oraz fasolę szparagową gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją.

Wykończenie dania

Dodajemy na odrobinę oleju paprykę z cebulą i dusimy przez 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy kurczaka i ponownie dusimy przez 3 minuty. Dodajemy ryż, fasolę, kukurydzę, sos i dusimy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy fasolę oraz doprawiamy czarnym pieprzem. Całość mieszamy. Podajemy ze świeżą kolendrą. 

Zapraszam również do przepisu na pyszne meksykańskie. Quesadilla z kurczakiem. Kliknij, aby przejść do przepisu.