CHILLI CON QUINUA
CHILLI CON QUINUA
Składniki
• czerwona papryka 3 szt• fasola czarna 150 g
• fasola czerwona 150 g
• cebula biała 2 szt
• quinua biała 200 g
• pomidory 4 szt
• kukurydza 150 g
• przecier pomidorowy 100 g
• papryka mielona słodka 1 łyżka
• pieprz cayenne 0,5 łyżeczki
• sól 10 g
• kmin rzymski 1 łyżeczka
• ząbek czosnku 1 szt
• olej słonecznikowy 50 g
• liście nasturcji (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Kroimy paprykę oraz cebulę w kostkę. Odcedzamy z zalewy kukurydzę, fasolę czerwoną i czarną. Suszymy. Do przecieru pomidorowego dodajemy poszatkowany czosnek, paprykę słodką, paprykę cayenne, pieprz, kmin i odrobinę soli. Całość mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na odrobinie oleju smażymy paprykę z cebulą przez około 5 minut. Dodajemy ugotowaną zgodnie z instrukcją quinuę i mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy kukurydzę z fasolką czerwoną i czarną i gotujemy 3 minuty. Doprawiamy całość solą i dekorujemy liśćmi nasturcji.