CHILLI CON QUINUA


CHILLI CON QUINUA


Składniki
czerwona papryka 3 szt
fasola czarna 150 g
fasola czerwona 150 g
cebula biała 2 szt
quinua biała 200 g
pomidory 4 szt
kukurydza 150 g
 przecier pomidorowy 100 g
papryka mielona słodka 1 łyżka
pieprz cayenne 0,5 łyżeczki
sól 10 g
kmin rzymski 1 łyżeczka
ząbek czosnku 1 szt
olej słonecznikowy 50 g
liście nasturcji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Kroimy paprykę oraz cebulę w kostkę. Odcedzamy z zalewy kukurydzę, fasolę czerwoną i czarną. Suszymy. Do przecieru pomidorowego dodajemy poszatkowany czosnek, paprykę słodką, paprykę cayenne, pieprz, kmin i odrobinę soli. Całość mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Na odrobinie oleju smażymy paprykę z cebulą przez około 5 minut. Dodajemy ugotowaną zgodnie z instrukcją quinuę i mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy kukurydzę z fasolką czerwoną i czarną i gotujemy 3 minuty. Doprawiamy całość solą i dekorujemy liśćmi nasturcji.