NALEWKA Z MALIN

Nalewska z malin | malinówka

NALEWKA Z MALIN

 

Składniki
  • 1 kg leśnych malin
  • 0,45 kg cukru
  • 0,5 l spirytusu (95%)
  • 0,5 l wódki (40%)
Wykonanie

1.   Maliny myjemy i pozbawiamy szypułek. Zalewamy spirytusem i wódką. Owoce powinny być w całości przykryte alkoholem. Słoik pozostawiamy w ciepłym miejscu na 7 dni. Raz dziennie potrząsamy słoikiem.
2.   Po upływie 7 dni zlewamy cały płyn ze słoja do butelki, a pozostałe w nim maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2-3 dni.
3.   Kiedy cukier całkowicie się rozpuści zlewamy powstały syrop do wcześniej zlanego nalewu.
4.   Uzyskaną nalewkę odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na minimum rok.